Παρασκευή 3 Αυγούστου 2007

ΣΕΔΕΠ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 03/08/2007


"ΠΟΙΑ Η ΣΧΕΣΗ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΟΜΑΔΙΚΗ ΑΠΟΛΥΣΗ 104 ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ ΚΑΙ ΣΕ ΕΝΑ ... ΛΑΧΑΝΙΚΟ ΟΠΩΣ ΤΟ ΑΓΓΟΥΡΙ"

Ιστορική Αναδρομή: Για να μην ξεχνιόμαστε σε τι σημείο βρισκόμαστε αλλά και πως φτάσαμε εδώ....
1. Η αυλαία ανοίγει τον Ιούνιο του 2007 με την πρώτη προσπάθεια της Διοίκησης να "περάσει" με ασαφείς διαδικασίες "ασαφή" απόφαση για το τι μέλλει γενέσθαι με την Δημοτική Επιχείρηση με τον διακριτικό τίτλο "ΔΑΤΕΠ". Η διαδικασία διακόπτεται από τους συμβασιούχους και προς στιγμήν αποφεύγονται τα χειρότερα.

2. Τα χειρότερα έπονται όμως, αφού στις 03/07/2007, με συνθήκες που δεν τιμούν ιδιαίτερα τον όρο "δημοκρατία", αποφασίζεται από σώμα εκλεγμένων "αντιπροσώπων" του λαού του Περιστερίου (αλλά και των προβλημάτων αυτού παράλληλα...), η ομαδική απόλυση* 104 ανθρώπων που εργάζονταν στα πλαίσια των κοινοφελών υπηρεσιών τόσο του ΟΤΑ, αλλά και των Νομικών του Προσώπων. Παράλληλα μικρός αριθμός από τους υπλοιπους συμβασιούχους "μεταφέρεται" ως "δια μαγείας" τόσο απ'ευθείας στον ΟΤΑ, ενώ κάποιοι ακόμα "μετακομίζουν" σε μία άλλη Δημοτική Επιχείρηση στης οποίας μεταβάλεται το καταστατικό, ώστε να "φιλοξενήσει" τους extra εργαζόμενους αλλά και πλήθος νέες δραστηριότητες κοινωφελούς χαρακτήρα που θέλουν να της "φορτώσει" η Δημοτική Αρχή.

* Σημ: Το Ευρωπαικό Δίκαιο απαγορεύει ρητά στις επιχειρήσεις να προχωρούν σε απολύσεις που υπερβαίνουν το ποσοστό άνω του 2% επί του συνολικού αριθμού των εργαζόμενων στην επιχείρηση.

Όμως φαίνεται στο Περιστέρι δεν έχουμε ούτε τηλεόραση, μήδε ραδιόφωνο και τηλέγραφο, ενώ μόλις προχθές ο δήμαρχος και το νομικό τμήμα του, πληροφορήθηκε την ύπαρξη τόσο της Ευρωπαικής Ένωσης όσο και του Ευρωπαικού Δίκαιου.

3. Στις 19 και 20 Ιουλίου θυροκολλούνται οι καταγγελίες σύμβασης των ανθρώπων - εργαζόμενων. Ακολουθούν πλήθος κινητοποιήσεων - καταλήψεων από τους απολυμένους και φτάνουμε αισίως στο τέλος του μήνα και στις πρώτες μέρες του Αυγούστου ενώ το Περιστέρι βράζει...

Στις 31/07/2007 το Δ.Σ του Συλλόγου Εργαζομένων Δημοτικών Επιχειρήσεων (ΣΕΔΕΠ), έχει βαρύ πρόγραμμα. Ειδοποιείται να παρευρεθεί σε 2 συναντήσεις, σε 2 διαφορετικά Υπουργεία, συναρμόδια στο παρόν πρόβλημα. Μιλάμε φυσικά για το Υπουργείο Εργασίας όσο και για το Υπουργείο Εσωτερικών.

Τα πρώτα σημάδια ανησυχίας της Διοίκησης του Δήμου έχουν ήδη να διαφαίνονται από τις προηγούμενες μέρες αφού ήδη μετράει απώλειες, ενώ η περίπτωση των 104 κοπανάει καμπανάκια συναγερμού σε "άνωθεν" επίπεδα.

Στο Υπουργείο Εργασίας λοιπόν παρευρίσκονταν οι εξής: Για το Υπ. Εργασίας ο κος. Θωμόπουλος, και κος Τριανταφύλλου, για τους εργαζόμενους το προεδρείο του Συλλόγου μαζι με τον νομικό του εκπρόσωπο κο. Βερβεσό. Για λογαριασμό της υπό εκκαθάριση Δημοτικής Επιχείρησης (ΔΑΤΕΠ), παρευρέθη ο κος. Κακλαμάνος ως Πρόεδρος (;) ή/και Παρατηρητής (;).
Να σημειωθεί ότι στα τραπέζι της συζήτησης απουσίαζε ο Υπουργός, ενώ ο αρμόδιος Υφυπουργός κος. Γιακουμάτος (που τυγχάνει και υποψήφιος στην Β' Αθήνας), έπαιρνε τα μπάνια του στο κοσμοπολίτικο νησί της Μυκόνου, μακριά από την εκλογική του περιφέρεια αλλά και τα προβλήματα που την μαστίζουν.Από την άλλη βέβαια, το Υπουργείο Εργασίας μπορεί να χρησιμοποιεί μία νέα μέθοδο επίλυσης εργασιακών προβλημάτων (π.χ ομαδικών απολύσεων σε πολυπαθείς περιοχές από την ανεργία Δυτ. Αθήνα), εφαρμόζοντας το σύστημα της τηλε-επίλυσης των προβλημάτων. Αυτή η νέα μέθοδος επίσης περιλαμβάνει τον ορισμό αντιπρόσωπου ο οποίος, στην προκειμένη περίπτωση, μη "προγραμματισμένος" και πληροφορημένος καλά αποχώρησε επί 20λεπτο από την συνεδρίαση για να πάρει οδηγίες από Μύκονο. Λογικά για να καθυστέρησει τόσο φαίνεται ότι στάθηκε σχετικά άτυχος, αφού ο αρμόδιος Υφυπουργός κος Γιακουμάτος φαίνεται ότι κολυμπούσε εκείνη των ώρα ή "τσάκιζε" κάνα χταποδοπλόκαμο με μένος...
Όπως καταλαβαίνουν οι αναγνώστες τελικά δεν υπήρξε ούτε κάποια σοβαρή συζήτηση, ούτε προέκυψε κάποιο σοβαρό αποτέλεσμα από αυτή, για ευνόητους λόγους.

Πάντως ο κος. Γιακουμάτος, αν δεν συνηγορίσει σε μία δίκαιη λύση σύντομα, να γνωρίζει το εξής. Αν αποφασίσει να περάσει από το Περιστέρι για να αναζητήσει τα "ψηφουλάκια" του προεκλογικά, ή σε κάποιον άλλο όμορο Δήμο, στην είσοδο της πόλης θα υπάρχουν υψωμένες 104 μεγάλες κατάμαυρες σημαίες για να του θυμίζουν που και πότε έκανε διακοπές το καλοκαίρι του 2007.
(...και που θα έπρεπε να ήτανε κανονικά...)

Στο Υπουργείο Εσωτερικών από την άλλη οι συνθήκες ήταν κάπως πιο σοβαρές. Παρευρέθησαν από την πλευρά του Υπουργείου ο Γ.Γ κος Γεωργιάδης, από την πλευρά των εργαζομένων το προεδρείο της ΣΕΔΕΠ και ο νομικός τους εκπρόσωπος κος Βερβεσός, ο νομικός εκπρόσωπος του ΟΤΑ κος Βουδούρης και ο αντιδήμαρχος κος. Λύκος.

Φαίνεται ότι η Διοίκηση του Δήμου έστειλε τον αντιδήμαρχο κο. Λύκο αξιοκρατικά αφού τυγχάνει η υπογραφή του (μαζί με του προέδρου Δ.Σ της υπό λύση - εκκαθάριση ΔΑΤΕΠ (;) κου. Κακλαμάνου), να "στολίζει" τις καταγγελίες σύμβασης των 104 που έχουν θυροκολληθεί από τις 19/07/2007.
Τέλος πάντων... Πάμε παρακάτω...

Στην συζήτηση τέθηκε μία υπόσχεση νομοσχεδίου το οποίο η κυβέρνηση θέλει να προωθήσει στο θερινό τμήμα της Βουλής, και στο οποίο, (θεωρητικά πάντα αφού το τελικό κείμενο δεν έχει δοθεί στην δημοσιότητα), θα εμπεριέχεται ρύθμιση η οποία θα λύνει το πρόβλημα των 104 απολυμένων εργαζόμενων.

Από την πλευρά των εργαζόμενων και του Συλλόγου η αντίδραση ήταν διττή...
Από την μία λοιπόν αντιμετώπισαν τα νέα, σε κάποιο βαθμό, με αισιοδοξία για την έκβαση της υπόθεσης τους, αλλά από την άλλη, έχοντας στην πλάτη 7 χρόνια συνεχούς εργασίας, 2 κοινοποιήσεις απολύσεων, πλήθος κινητοποιήσεων, δικαστικούς αγώνες, επαναλαμβανόμενες αφραγκίες από την καθυστέρηση καταβολής των νομίμων δεδουλευμένων αλλά και αποζημιώσεων από την τελευταία απόλυση (όλα αυτά διανθισμένα με μπόλικα ευχολόγια και υποσχέσεις), αμφιβάλλουν για την τελική έκβαση της υπόθεσης. Με λίγα λόγια η ρύθμιση θα είναι όντως λύση, ή θα είναι μία λύση με "γαλάζια απόχρωση" και κριτήρια; Είδωμεν λοιπόν τι επιφυλάσσει το άμεσο μέλλον.

Η υπόθεση με του Συμβασιούχους στο ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ αν το σκεφτεί κανείς, θυμίζει λίγο από το λαικό γνωμικό - ανέκδοτο με το "ΑΓΓΟΥΡΙ":Το θέμα λοιπόν με το "αγγούρι" είναι αν θα "δροσιστείς ή θα ζοριστείς" στην περίπτωση (φυσικά...) που το φας.
Προς το παρόν τόσο ο Δήμος, όσο και οι 104 "τρώνε το δικό τους αγγούρι", αλλά για διαφορετικούς λόγους ο καθείς.
Το ερώτημα είναι: Στο τέλος αυτής της περιπέτειας ποιος από τους δύο θα ζοριστεί και ποιος θα δροσιστεί ;

Πάντως οι Συμβασιούχοι παραμένουν στις επάλξεις με τα πανώ "παρά πόδα" και σε "ημιανάπαυση".

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΥΓ: Τα προσωρινά μέτρα αναστολής της ομαδικής απόλυσης που εκδικάστηκαν στις 03/08/2007 βρίσκουν τους συμβασιούχου και πάλι δικαιωμένους στην πρώτη φάση. Από εβδομάδα έπεται η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ, μέχρι το επόμενο βήμα που είναι η εκδίκαση των Ασφαλιστικών Μέτρων στις 28/08/2007...

03-08-2007
ΣΕΔΕΠ (ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΔΗΜΟΥ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ) url: http://simbasiouxoiperisteri.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: